TSK – educatie pentru prevenire

Educație pentru prevenirea violenței desfășurat în liceele din București în parteneriat cu Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității – programul Gândirefresh

Educația prin teatru este activitatea constantă a Asociației Transcena. Principalul instrument utilizat în programele și proiectele de educație pentru elevi, tineri și adulți este teatrul. Din experiența acumulată pînă în prezent am identificat un nou foarte important obiectiv: educația pentru prevenirea marginalizării. Prin acțiunile noastre căutăm căile alternative de învățare prin care beneficiarii noști sunt încurajați și sprijiniți să remedieze unele carențe acumulate în timp și să dezvolte comportamente care au potențialul de a le aduce succesul în viață și în cariera aleasă. De asemenea corelarea dintre datele rezultate din lucrul cu adulții agresori și datele și observațiile făcute în proiectele implementate în școli și licee au dus la concluzia că vom aborda în anii următori fenomenul în creștere al violenței în școală.

În 2013 am început colaborarea cu Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. După o primă etapă de explorare în care am identificat formula cea mai adecvată de lucru ținîn cont de nivelul de informații despre violență stăpînit de elevi, condițiile de prezență la ateliere a elevilor, interesul cadrelor didactice, am stabilit o structură de lucru și am început în toamna lui 2013. Colaborarea se realizează în cadrul programului Gândirefresh al Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității (www.gandirefreh.ro ).

Scopul programului este atragerea tinerilor în activităţi extraşcolare, de petrecere a timpului liber, ca alternativă la comportamentele predelincvente, educația pentru prevenirea comportamentului violent în școli.

Specialiștii serviciului de prevenire identifică liceele, profesorii, consilierii școlari sau consilierii psihologici și grupurile de elevi cu care vom face atelierele. În anul școlar 2013 – 2014 am lucrat în 2 licee cîte 1 oră pe săptămînă semestrul 1 și în 3 licee cîte 1 oră pe săptămînă în semestrul 2. În unul dintre licee am realizat în colaborare, elevii de la atelier și un grup de elevi de la Liceul Industrial nr. 16 Poligrafie și tehnică cinematografică, un film didactic pentru orele ce vor fi susținute în anii școlari următori. În anul școlar 2014 – 2015 am lucrat într-un liceu 1 oră pe săptămînă în semestrul 2.

Programul va contiua în anul școlar 2015 – 2016.

TSK – cerc teatru

Școala de vară – cercul de teatru în parteneriat cu Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității – programul Gândirefresh

În vacanța școlară de vară a anului 2015 am participat la Școala de vară a programului Gândirefresh cu un cerc de teatru cu elevi din 6 licee din București. La propunerea lor am realizat un spectacol despre bullying și vicii în adolescență. Un scenariu construit din ideile elevilor participanți care au vrut să pună în scenă o ilustrare realistă a consecințelor dramatice ale conflictelor ce scapă de sub control.

Premiera are loc pe 29 septembrie 2015 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București în cadrul Săptămînii Prevenirii.

Elevii care au creat spectacolul și care joacă sunt:
Claudia Sandu – Școala gimnazială „Vasile Alecsandri”
Luiza Pomohaci – Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”
Alice Danciu – Colegiul Național „Spiru Haret”
Alina Țuțuianu – Colegiul Economic „Virgil Madgearu”
Andrada Bonder – Colegiul Național „Spiru Haret”
Cristina Stan – Liceul Teoretic „Ion Barbu”
Răzvan Trandafir – Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti”
Ionuț Tudor – Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti”
Diana Cancea – Facultatea de științele comunicării – Universitatea Eclogică