Ieri în Parlamentul României Senatul a votat legea pentru ratificarea Convenției de la Istanbul. Pentru mulți cetățeni ai țării acesta este un moment de schimbare radicală. O bifurcație de care am trecut luînd-o pe cale spre progres. România se va alătura țărilor din comunitatea Europeană care aspiră la o societate fără discriminare între sexe.

Comunicat de presă Birou deputat Ana Birchall – pdf

articol ratificare conventie-00001De fiecare dată cînd, în ultimii trei ani, articol ratificare conventie-00002scriem despre violența domestică subliniem cum majoritatea victimelor, cu cifre din statistici sau cercetări, sunt femei. Victimizarea femeilor în familie este doar un rezultat al unei toleranțe tradiționale față de ideea neclară dar persistentă că femeile sunt în situația de a greși în fața bărbaților și că astfel de greșeli pot fi pedepsite prin teroare, amenințare sau bătaie.
Convenția de la Istanbul este primul tratat european care afirmă că femeile nu sunt niciodată și nu pot fi vreodată în poziția de a fi evaluate, judecate și pedepsite de un bărbat partener de viață sau rudă. Mai mult, afirmă că relații bazate pe control și violență emoțională, economică, fizică sunt inacceptabile între persoanele care trăiesc împreună în familii oficializate sau nu. În mod egal sunt protejați de violență prin prevederile Convenției bărbații, copiii și vîrstnicii dacă fac parte din aceeași „casă”.

Convenția de la Istanbul

Suntem a douăzecișiuna țară europeană care a votat pentru ratificare. Iată un domeniu în care România este în jumătatea superioară a clasamentului. Femeile au reușit!

O victorie notabilă a partenerilor parlamentari, guvernamentali și din societatea civilă.

Acum vine perioada lungă și dificilă a transpunerii în legislația românească.

Putere tuturor și succes!