București, 24 februarie 2016 – Organizațiile neguvernamentale din Rețeaua „Rupem tăcerea despre violența sexuală” au organizat ieri, 23 februarie 2016, o conferință pe tema protecției victimelor violenței sexuale și obligațiilor statului român în domeniul violenței împotriva femeilor.
Conferința “Violența sexuală: provocări și soluții în contextul ratificării Convenției de la Istanbul” a fost organizată în concordanță cu procesul de ratificare de către România a Convenţiei Consiliului Europei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi violenței domestice (Convenția de la Istanbul), cel mai amplu tratat internațional în domeniul prevenirii si combaterii violenței împotriva femeilor, ce prevede sancțiuni, inclusiv financiare, în cazul nerespectării obligațiilor asumate. Ratificarea Convenției și rezervele României față de anumite articole vor fi discutate la Senat, în cursul săptămânii viitoare.
În cadrul conferinței a fost subliniat faptul că țara noastră trebuie să se alinieze standardelor internaționale în ceea ce privește înțelegerea, definirea legală și soluționarea violenței la adresa femeilor, în conformitate cu textul Convenției de la Istanbul.
România, unde cel puțin 600.000 de femei trec printr-o formă de violență sexuală (FRA, 2014) în timpul vieții și există un singur centru care oferă servicii psihosociale și juridice gratuite în toată țara pentru victimele adulte ale violenței sexuale fără obligativitate de a depune în prealabil plângere penală, trebuie să creeze instrumente funcționale de sprijin pentru victimele violenței sexuale.
Doamna Rosa Logar, vicepreședintă GREVIO în cadrul Consiliului Europei (Grupul de Experți în Acționarea împotriva Violenței asupra Femeilor și Violenței Domestice), invitată specială la conferință, a vorbit despre rolul Convenției de la Istanbul în prevenția și protecția victimelor violenței.
„Felicit România și grupul de lucru pentru inițiativa de a înființa centre integrate pentru victimele violenței sexuale. Art. 25 din Convenția de la Istanbul prevede explicit înființarea unor astfel de centre, ce oferă servicii integrate, și mai mult, prevede și alte servicii de specialitate, precum centrele de criză pentru viol. Este important ca o victimă să poată beneficia și de alte servicii de specialitate și să rămână în același timp anonimă. Aceste servicii sunt o bună investiție pentru sănătatea noastră și pentru societate.”, a spus domnia sa.
Rugată să dea mai multe detalii, doamna Logar a precizat că, de exemplu, în cazul Austriei, serviciile de specialitate sunt oferite de ONG-uri, care au expertiza necesară cu finanțare 100% din partea statului de la autoritățile centrale.
Doamna Alexandra Columban, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), a explicat propunerea ONG-urilor din Rețeaua ”Rupem tăcerea despre violența sexuală” de a înființa centre integrate pentru victimele violenței sexuale, plasate în cadrul unităților de primiri urgențe. „În prezent, victima este plimbată de la o instituție la alta, este judecată și întâlnește foarte multe bariere în raportarea violenței, inclusiv faptul că probele nu sunt colectate pe loc și nici nu sunt gratuite! Ca să funcționeze, serviciile pentru victimele violenței sexuale ar trebui să fie integrate și bazate pe colaborarea mai multor sectoare guvernamentale și instituții diferite precum: Ministerul Sănătății, Justiției, Poliția, ONG-urile, serviciile de asistență socială. Am lansat o petiție pentru înființarea acestor centre integrate, adresată Ministerului de Justiție și Ministerului Sănătății, care a strâns până în prezent peste 700 de semnături. Vă rugăm să o susțineți!”
Link petiție: http://facem.de-clic.ro/rupem_tacerea
Doamna Camelia Proca, directoare a Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.), a vorbit din experiența organizației de a oferi consiliere psihologică victimelor violenței sexuale. „În prezent, victima trebuie să dovedească că e o victimă și abia apoi poate avea acces la servicii. În plus, aceste servicii trebuie să asigure confidențialitatea. Am văzut cum unele instituții oferă consiliere psihologică cu mai multe persoane în birou. O victimă trebuie să își facă curajul să povestească despre ce ar putea fi cea mai traumatizantă experiență din viață, în timp ce alte persoane intră pe ușă sau colegii de birou mănâncă. Nu se poate lucra așa…”, a spus Camelia Proca.
Domnul Cristi Danileț, judecător la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a menționat că doamna judecătoare Corina Voicu (CSM) lucrează la un draft de lege pentru înființarea centrelor integrate. „Nu vrem să se repete modul cum s-a tratat cazul de viol de la Vaslui. CSM a inițiat o inspecție a instanțelor, în acest sens. Pe 14 martie ne întâlnim din nou cu grupul de lucru intersectorial, inițiat de Rețeaua de ONG-uri și vreau ca până atunci să avem un draft de lege pentru înființarea centrelor integrate pentru victimele violenței sexuale.”, a precizat Jud. Cristi Danileț.
Doamna deputată Ana Birchall, a vorbit despre sprijinul pe care îl oferă în demersul ratificării Convenției de la Istanbul și înființarea serviciilor pentru victime. Doamna deputată Ana Birchall a anunțat că va susține ratificarea Convenției de la Istanbul în Camera Senatului pe data de 29 februarie.
În cadrul Conferinței, aceasta a mai specificat că sprijină crearea centrelor integrate pentru victimele violenței sexuale: „Voi face o interpelare Ministerului Sănătății, să vedem dacă găzduiește centrele integrate pentru victimele violenței sexuale, în cadrul unităților de primiri urgențe din fiecare județ, în data de 29 februarie, când Convenția se va discuta în Senat.”, a spus doamna deputată..
Doamna Monalisa Cârstea, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse, a prezentat succesele agenției în dezvoltarea bazei de date a serviciilor existente, insistând asupra necesității de colabora cu toate instituțiile si ONG-urile implicate în perioada de implementare a Convenției de la Istanbul.
Domnul doctor Daniel Verman, Consilier Superior Direcția de Asistență Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, a prezentat rețeaua de Asistenți Medicali Comunitari și Mediatori Sanitari, care ar putea promova serviciile și sprijini intervențiile necesare prin integrarea acestora în centre comunitare din subordinea autorităților locale.
Conferința a fost moderată de Daniela Drăghici, Societatea de Analize Feministe AnA, organizație membră a rețelei „Rupem tăcerea despre violența sexuală”
Persoană de contact: Alexandra Columban, ACTEDO, 0746 672 026; alexandra.columban@actedo.org
Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală este formată din Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., Centrul FILIA, Asociația Front, Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii (IEESR), Asociația Femeilor Împotriva Violenței AFIV-Artemis, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația Transcena, Asociația Anais, Grupul QUANTIC, Asociația Pas Alternativ, Asociația Psihosfera, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CSMC), Asociația VIVAD, Asociația Atena Delphi, Societatea de Analize AnA, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice – ECPI, Grupul NU Înseamnă NU.
Rețeaua este finanțată prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru mai multe informații, accesați: www.violentadegen.ro și https://www.facebook.com/rupemtacereadespreviolenta