Teatru

Accesul adulților peste 23 de ani este permis numai cu acordul minorilor. Proiectul a reunit o echipă de actori profesioniști și copiii din 2 centre de plasament din București. Împreună, aceștia au pus în scenă viziunea copiilor despre drepturile lor. Fiecare reprezentație a însemnat deopotrivă învățare și cunoaștere.

Licitația, spectacol de teatru interactiv realizat în cadrul proiectului de educație pentru prevenirea violenței domestice cu același nume. Proiect realizat cu sprijinul Fundației pentru o Societate Deschisă, în parteneriat cu Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului și UNITER, în perioada decembrie 2001 – decembrie 2002. Spectacolul Licitaţia a adus în scenă momentele definitorii ale unei relaţii de convieţuire violentă între un bărbat şi o femeie. Structura originală de dialog între scenă şi sală a făcut posibilă acumularea, de către persoanje, a unei serii de valori oferite de spectatori, valori care ar trebui să elimine violenţa din viaţa lor. Dialogul privitorilor cu personajele a relevat cît de dificil este şi cît de mult trebuie să învesteşti dacă într-adevăr vrei să ajuţi o femeie victimă a violenţei domestice. Una dintre reprezentaţii s-a dat într-o hală de lucru pentru angajaţii fabricii Dermatina – Timişoara.

Spectacolul SCURTĂ CĂLĂTORIE ÎN TIMPul artelor a deschis un orizont neobişnuit, acela al copiilor surzi. Actorii trupei, împreună cu un grup de copii de la Şcoala de surzi nr. 1 din Bucureşti, au inventat şi au reprezentat poveştile a patru tablouri celebre de Bruegel, Corot, El Greco şi Goya. Costumele de epocă i-au ajutat pe copii să devină personajele din tablouri şi să se apropie de o dimensiune culturală şi istorică care altfel ar fi rămas dificil de înţeles pentru ei.

Opțiune: Acces la Succes, campanie de informare asupra riscurilor asociate consumului de droguri desfăşurată în parteneriat cu Ageţia Naţională Antidrog în liceele din Bucureşti. Activităţile derulate au fost: cursuri susţinute în licee de consilierii ANA – CPECA , spectacol interactiv 100% Risc Droguri şi realizarea unui material video al spectacolului şi dezbaterilor de după spectacol. Acesta a fost utilizat ca material didactic în discuţiile profesorilor cu părinţii pe tema consumului de droguri. În ce privește spectacolul 100% Risc Droguri, scenariul original este creat de un grup de artişti profesionişti care lucrează cu tineri în proiecte de educaţie prin teatru şi teatru social de 7 ani. Spectacolul, realizat în 2007, este o coproducţie ARCUB – Asociaţia TRANSCENA. În 2007 şi 2008 Agenţia Naţională Antidrog a sprijinit organizarea a 35 de spectacole, dintre care două la Sibiu, unul la Craiova şi 32 în licee și cluburi din Bucureşti. A fost primul spectacol de teatru realizat de profesionişti reprezentat exclusiv în licee. Proiectul a fost finanțat de ARCUB și UNITER și realizat în parteneriat cu Agenția Națională antidrog și Fundația pentru Învățământ, în perioada 2007 -2008.

Spectacolul Contrarisc 100%, în cadrul Campaniei Absentul, derulată de Agenția Națională Antidrog. Proiectul a constat în realizarea unui spectacol multimedia pentru sensibilizarea şi conştientizarea adolescenţilor şi tinerilor cu vîrste între 14 şi 19 ani cu privire la riscurile consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive. Dintre rezultatele proiectului menţionăm: 7 reprezentaţii în licee din Bucureşti, o reprezentație la Casa de Cultură din Vălenii de Munte; 1200 tineri implicaţi în campania împotriva consumului de etnobotanice; 60 de profesori implicaţi; realizarea unui documentar despre proiectul de teatru social de o echipă a TVR Cultural. Proiectul s-a desfăşurat în perioada 15 noiembrie – 23 decembrie 2011.

Campania De Tine Depinde, pentru prevenirea consumului de droguri în școală, derulat la Municipiul Râmnicu Vâlcea, în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea, Primăria Râmnicu Vâlcea, C.P.E.C.A. Râmnicu Vâlcea și Inspectoratul Școlar Râmnicu Vâlcea, în peioada 15 aprilie – 15 mai 2012. Activitățile proiectului au inclus reprezentații ale spectacolului Contrarisc 100% și ateliere de educație prin teatru în licee din Râmnicu Vâlcea. Obiectivul atelierelor: ilustrarea procesului de creaţie prin care se ajunge de la probleme cotidiene ale unui anumit grup de oameni la un spectacol de teatru interactiv jucat de profesionişti.

Teatru forum la lansarea Asociației U.N.IT. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Asociația U.N.I.T. Spectacolul s-a axat pe tema căsătoriei dintre tinerii romi și a fost jucat în fața unui public de format din adulți și tineri reprezentanți ai celor două etnii.

Victima în Viață. Acest spectacol de teatru forum, realizat de voluntarii trupei de teatru social ai Asociației Transcena, a avut ca temă violență în familie. Spectacolul a fost creat după o idee de John Bergman, director și dramaterapeut, membru fondator al Asociației TRANSCENA. Spațiul în care este reprezentat spectacolul este unul neconventional – o locuință – subliniază intensitatea temei propuse. Spectacolul a fost realizat în cadrul campaniei pentru siguranța femeilor în familie.