Ministerul Muncii: Vom ține cont de propunerile ONG-urilor privind coordonarea domeniului violenței în familie

Ministerul Muncii va ține cont de propunerile și completările aduse de societatea civilă legii privind organizarea și funcționarea Departamentului pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați! Acesta este, în esență, mesajul transmis ieri Asociației Transcena și partenerilor săi.
„Și este, deocamdată, o veste bună. Demersurile făcute de noi îndată după publicarea Ordonanței de Urgență privind organizarea și funcționarea Departamentului pentru Egalitate de Șanse, au dat rezultate, spune Mihaela Săsărman, președintele Asociației Transcena, inițiatorul memoriului. Practic, acest OUG nu prevedea ca noua instituție să preia și atribuțiile de coordonare a activităților din domeniul violenței în familie. Am atras atenția Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice că violența în familie trebuie să fie în continuare coordonată instituțional, oferind, în același timp tot sprijinul nostru în scopul realizării unor legi mai bune pentru femeile victime. De fapt, cel mai important era ca amendamentele aduse de noi și partenerii noștri să fie luate în calcul în procedura de dezbatere parlamentară. Iar prin răspunsul său, MMFPSPV ne asigură că propunerile noastre vor sta la baza modificării Hotărârii Guvernului nr. 250 din 2014”.

Ordinul-de-protectie-Camera-Dep-ministrul-munciiAmintim faptul că, în urmă cu două luni, mai multe organizații non-guvernamentale lansau o scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii, Protecției Sociale, Familiei și Persoanelor Vârstnice, în care atrăgeau atenția asupra unei situații de criză create prin publicarea normelor de înființare și organizare a Departamentului pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați. Mai mult, pentru a sublinia încă o dată disponibilitatea organizațiilor semnatare de a stabili un parteneriat solid cu MMFPSPV, acestea au adăugat atunci și o serie de propuneri de completare a Hotărârii Guvernamentale 250 din 2014 privind organizarea și funcționarea Departamentului pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.
Demersurile de îmbunătățire a cadrului legislativ privind violența în familie sunt derulate în cadrul proiectului Campanie de advocacy și asistență juridică. Acesta este implementat de Asociația Transcena, în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociația Femeilor Impotriva Violenței Artemis, Asociația Front, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului GRADO, Institutul Est-European pentru Sănătatea Reproducerii, Asociația Anais, Asociația Centrul de Dezvoltare Curiculară și Studii de Gen Filia, Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Fundația Sensiblu, Asociația E Romnja și finanțat de Open Society Foundation.

3 iunie 2014