Joi 6 iunie la Colegiul Național Matei Basarab a avut loc o repetiție cu public a spectacolului de teatru forum intitulat El sau Ea – level 2019 – Tu decizi. Spectacolul este rezultatul a trei luni de muncă și creație a unui grup de elevi și oameni de teatru și este realizat în cadrul proiectului european DECIDES EUROPE – Prevenirea violenței de gen – Perspectiva tinerilor. Proiectul este implementat de un consorțiu alcătuit din Fundația INTERARTS Spania – lider de proiect, Asociația Trabe Spania, Kvindemuseet Danemarca și Asociația Transcena Romania și este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Rights, Equality and Citizens (Drepturi, Egalitate și Cetățenie), număr de contract 810417. Durata proiectului este de 2 ani, desfășurîndu-se în intervalul septembrie 2018 – august 2020. Activitățile din România sunt responsabilitatea Asociației Transcena.
Egalitatea în drepturi, acces și oportunități între bărbați și femei, între băieți și fete, sunt subiecte importante pentru adolescenți. La această vîrstă încep să se construiască planurile de viață, se formează aspirațiile și se descoperă așteptările. Tinerii privesc în felul lor teoria învățată la clasă despre egalitate și non-discriminare, au experiențe de viață diferite de ale adulților și concluziile lor despre cum este bine să îți trăiești viața nu sunt ascultate suficient de des. Spectacolul și-a propus să exploreze felul în care văd adolescenții egalitatea, discriminarea și corectitudinea atunci cînd este vorba despre bărbați și femei în situații de viață.
Elevii actori sunt Cosmin Barac, Erika Maria Cristea, Vlad Gheorghiu, Daniel Grama, Mădălin Grigore, Ștefania Ghiță, Grațiela Ion, Beatrice Iordache, Adrian Luca, Andreea Mirea, Teodora Moldovan, Radu Mocanu, Alexandra Preda, Tudor Pungulescu, Livia Seksi, Patricia Trandafir, David Țarcă.
Repetiția cu public ne-a ajutat să finalizăm spectacolul. În anul școlar 2019 – 2020 vom juca spectacolul în licee din București și nu numai. Fiecare reprezentație va fi deschizătoare a discuțiilor cu publicul spectator, ceea ce ne va ajuta să ne extindem orizontul înțelegerii și să ne îmbunătățim proiectele în viitor. Spectacolul este o creație colectivă care a pornit de la propunerile tinerilor. Ei au lucrat împreună cu Cristina Briciu, actiță și lector la UNATC, Cornelia Pavlovici, actirță, Gheorghe Gheorghe, facilitator comunitar. Grupul a fost coordonat de Mihaela Săsărman, regizoare de teatru specializată în teatru forum și președinta Asociației Transcena.
Am avut ajutorul profesoarelor Irina Petrescu și Irina Lemneanu și sprijinul conducerii colegiului, în mod deosebit al doamnei directoare Lidia Șorop.
Fotografii realizate de Vlad Andrei-Sebastian.