Comunicat de presa

Ana Birchall salută intrarea în vigoare a Convenției de la Istanbul privind combaterea violenței domestice, a violenței împotriva femeilor: „Parlamentul României trebuie să ratifice în regim de urgență acest act de referință în domeniul combaterii violenței.”

Ana Birchall, deputat PSD și parlamentar de referință la APCE pe problema eliminării violenței împotriva femeilor, salută intrarea în vigoare a Convenției privind combaterea violenței împotriva femeilor, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul. „A fost un obiectiv al meu în calitate de Parlamentar de referință ca această Convenție să fie semnată și de România. În acest sens, am colaborat strâns atât cu reprezentanții Executivului cât și cu reprezentanții ONG-urilor din țară și din străinătate. Astăzi intră în vigoare acest document care reprezintă un pas important spre abolirea oricărei forme de violență și sunt mândră că România a semnat Convenția de la Istanbul” a declarat Ana Birchall.

„Condamn cu fermitate violența de orice fel. Prin semnarea şi ratificarea Convenției de la Istanbul, statele membre se obligă să schimbe legile, să introducă politici publice şi să aloce resursele necesare pentru a crea o zonă de toleranţă zero faţă de violenţa de orice fel împotriva femeilor: fizică, psihică, emoţională, dar și sub forma discriminării pe piața muncii” a precizat deputatul PSD.

Pe 27 iunie, la Strasbourg, Ana Birchall a participat, alături de reprezentanți ai executivului național, în cadrul oficial asigurat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la semnarea de către România a Convenției de la Istanbul, calificând momentul drept un „reper istoric” pentru țara noastră. Parlamentarul PSD a subliniat însemnătatea aparte a momentului pentru victimele unor infracțiuni de violenta deosebit de grave, exprimându-și încrederea că semnarea de către partea română va avea „efecte directe și semnificative”, inclusiv în schimbarea legislației privind combaterea violenței de orice fel, combaterea violenței împotriva femeilor si a copiilor, dar și combaterea discriminării financiare pe piața muncii.

În contextul intrării în vigoare a Tratatului, deputatul PSD a participat săptămâna aceasta la întâlnirea unui grup informal de lucru pe tema combaterii violenței domestice, format din ONG-uri românești (printre care Fundația Sensiblu, Asociația Necuvinte și Transcena) și reprezentanți ai corpului diplomatic străin. În cadrul întâlnirii, Ana Birchall a promis continuarea campaniei „Stopați violența, protejați familia!”, demarată la începutul anului, in parteneriat cu ONG-urile și factorii de decizie din domeniu. „M-am bucurat că propunerile mele au fost susținute de cei prezenți pentru că este important să combatem violența de orice fel” a declarat deputatul PSD.

De asemenea, Ana Birchall a propus o acțiune concretă de continuare a colaborării pentru identificarea modificărilor legislative care sunt necesare în combaterea violenței de orice tip, având la bază Convenția intrată în vigoare astăzi, odată ce este ratificată de legislativul de la București.

„Parlamentul României trebuie sa ratifice in regim de urgență acest act de referință în domeniul combaterii violenței. Repet apelul făcut la Strasbourg, odată cu semnarea Convenției de la Istanbul și mă adresez colegilor și colegelor din Parlamentul României: Convenția de la Istanbul trebuie ratificată în regim de urgență! Este datoria acestui legislativ să transforme un reper istoric pentru România în voință politică. Să arătăm împreună că voința nu are gen” a mai declarat Ana Birchall.

Comunicat de presă 01.08.2014- Deputat Ana Birchall