Campania pentru Ratificarea Convenției de la Istanbul Buletinul informativ nr. 1

Timp de citire: 2 minute

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenţei împotriva femeilor și a violenţei domestice (Istanbul, 11.V.2011) se referă la toate formele de violență asupra femeilor ȘI la violența domestică. Aceasta va deschide un capitol nou și zbuciumat, estimez eu, în istoria activismului pentru drepturile femeii din România. Țara noastră are o lege specială pentru prevenirea și combaterea violenței domestice sub denumirea „violență în familie”. Dar nu are instrumente pentru protecția femeilor de orice formă de violență de gen, așa cum este ea definită în Convenție: „violenţa care este direcţionată împotriva unei femei pentru că ea este o femeie sau care afectează femeile în mod disproporţionat”.
buletin informativ numarul 1Dezbaterea cu privire la plasarea corectă a fenomenului violenței domestice a început în România din perioada în care cele 33 de organizații membre ale Coaliției Naționale a ONG-urilor Implicate în Programe privind Violența Împotriva Femeilor au făcut advocacy pentru crearea unei legi în domeniu. Fenomenul a fost finalmente definit ca violență asupra oricărui membru de familie, adult sau minor. Organizațiile ce apără drepturile femeilor au fost frustrate, dar au acceptat ideea că femeile, constituind majoritatea absolută a victimelor violenței domestice, vor avea un cadru legal și un sistem de servicii dedicate nevoilor lor. Implementarea legii timp de 11 ani ne-a arătat care sunt piedicile în calea ieșirii femeilor dintr-o relație abuzivă generate de natura neclară a legii: în primul rând și în cea mai mare măsură, considerarea faptelor de violență în familie ca puțin grave de către lege. Declarativ, legea incriminează violența; dar când legea se aplică vedem cum atât măsurile din Codul Civil, cât și cele din Codul Penal demonstrează că, în fapt, violența domestică este tratată ca un accident suportabil sau o retribuție binemeritată de către victima femeie.
Această mentalitate învechită și patriarhală va fi acum nevoită să se schimbe deoarece Convenția de la Istanbul intră de azi, 1 august, în vigoare. Cel mai important pas pe care îl avem de făcut este să creăm un întreg sistem legal de protecție pentru femeile victime. Începutul, momentul în care dezlipim talpa de podea și începem să facem mișcarea înainte, este ratificarea Convenției. Acest moment va fi, sperăm, în septembrie, odată cu deschiderea sesiunii de toamnă 2014 a Parlamentului României. Vom mobiliza toate forțele noastre pentru a ajuta forțele politice să poată cât mai ușor să dezlipească talpa de podea și să realizeze secvența Ratificării. Care este doar, așa cum am spus, doar prima secvență din PRIMUL PAS!

Descarca PDF