Comunicat de presa

Ana Birchall: Vizita Preşedintelui APCE Anne Brasseur în România reprezintă o confirmare inclusiv a eforturilor depuse în semnarea Convenţiei de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenţei împotriva femeilor.

Ana Birchall, deputat PSD, parlamentarul român de referință la Consiliul Europei pe problema eliminării violenței împotriva femeilor în Reţeaua parlamentară „Women Free from Violence” a declarat, în cadrul vizitei oficiale a preşedintei APCE, Anne Brasseur, la Parlamentul României şi a întâlnirii oficiale cu Prim-ministrul Victor Ponta şi cu preşedintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, că „semnarea și ratificarea Convenţiei de la Istanbul a fost și este un obiectiv important al Guvernului României și al legislativului român și mă bucur că am realizat obiectivul pentru care am fost mandatată de către Parlamentul României. Vizita preşedintelui Brasseur, la scurt timp după intrarea în vigoare a Convenţiei de la Istanbul, reprezintă o confirmare a eforturilor depuse de partea română, la nivel executiv şi parlamentar, în combaterea violenţei de orice fel.”

„În contextul regional dificil, activitatea delegaţiei române în planul APCE reprezintă un element important de diplomaţie parlamentară, reconfirmând rolul de factor de stabilitate al României. Activitatea delegaţiei române la APCE din care fac parte, cu o tradiţie de 20 de ani, contribuie esenţial la promovarea valorilor fundamentale ale Consiliului Europei. Respectul pentru democraţie, susţinerea toleranţei şi a pluralismului au scopul de a realiza o mai mare unitate între statele membre. Vizita preşedintelui Anne Brasseur la Bucureşti arată importanța activităţii delegaţiei APCE la Adunarea Parlamentară a Consiliulului Europei, dar şi colaborarea excelentă dintre APCE şi Parlamentul României.

Aşa cum am declarat şi în cadrul întâlnirii cu premierul Victor Ponta, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Valeriu Zgonea, dar şi cu delegaţia română la APCE, îi mulţumesc doamnei preşedinte Brasseur pentru vizita făcută în România, dar şi pentru eforturile depuse de domnia sa în lupta pentru eliminarea violenţei la nivel european. Semnarea de către România a Convenţiei de la Istanbul a reprezentat un reper istoric pentru ţara noastră. Prin semnarea Convenției de la Istanbul, Guvernul României se alătură statelor membre ale Consiliului Europei, care condamnă cu fermitate violenţa împotriva femeilor și discriminarea de gen” a mai declarat Ana Birchall.

„Îi mulţumesc premierului Victor Ponta pentru sprijinul constant acordat în lupta împotriva discriminării de gen şi pentru faptul că a arătat prin fapte, nu vorbe, că o activitate diplomatică reală duce la rezultate importante pentru România. Doresc să mulţumesc conducerii Camerei Deputaţilor, în frunte cu preşedintele Valeriu Zgonea, pentru susţinerea arătată în activitatea delegaţiei române la APCE, dar şi pentru eforturile depuse în promovarea diplomaţiei parlamentare.

Este datoria noastră, în cadrul legislativului român, să transformăm un reper istoric pentru România în voință politică. Reiau apelul făcut către colegele şi colegii din Parlamentul României pentru a ratifica în regim de urgenţă acest act de referință în domeniul combaterii violenţei. Trebuie să arătăm împreună că voinţa nu are gen şi că există voinţă politică pentru combaterea şi eliminarea violenţei de orice fel” a precizat Ana Birchall.