Timp de citire: 3 minute

Doamna Ambasador 1Vineri 20 mai s-a desfășurat în Sala Epoque Gallery Events, Hotel Epoque, dezbaterea PROTECTIA VICTIMELOR VIOLENTEI DOMESTICE SI DE GEN IN CONTEXTUL RESPECTARII DREPTURILOR OMULUI, organizată de Ambasada Norvegiei la București cu sprijinul Rețelei pentru prevenirea șic ombaterea violenței împotriva femeilor. Evenimentul s-a bucurat de o largă participare, fapt care a ilustrat interesul deosebit al societății civile și instituțiilor publice față de domeniul acesta tematic.
Lucrările au fost deschise de doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei in Romania care a subliniat în cuvîntul său sprijinul deosebit și constant față respectarea drepturilor femeilor în România transpus în practică prin angajamentele financiare luate în ultimii ani.

PanelMihaelaSasarmanÎn continuare doamna Ioana Cazacu, Secretar de Stat, Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati a mulțumit pentru contribuția esențială a Ambasadei Norvegiei la București și a EEA Grant în România la găsirea unor soluții la problemele cu care se confruntă în special femeile victim ale violenței de gen în țara noastră.
Domnul Ionut Sibian, Director Executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile a subliniat succesul proiectelor de înființare și dezvoltare a celor trei rețele care protejează și promovează drepturile femeilor din România, proiecte finanțate prin Fondul ONG 2.

workshop amb Norvegiei 2Dezbaterea, moderată de doamna Daniela Drăghici, Daniela2Expert Advocacy Politici Publice, Societatea de Analize Feministe AnA, s-a deschis cu o serie de prezentări ale problematicii complexe puse în discuție. Au vorbit: Marta Becerra, Divizia Violenta impotriva Femeii, Consiliul Europei, Monalisa Cirstea, Directoare, Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati , Cristina Horia, Directoare Executiva, Fundatia Sensiblu, Irina Sorescu, Presedinte Executiv, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Anca Tanase, Asociatia E-Romnja, avocat Carmen Nemes, Asociatia ANAIS, Mihaela Sasarman, Presedinta, Asociatia Transcena. Au fost puse în discuție propunerile de modificări legislative cele mai adecvate din perspectiva nevoii de siguranță a victimelor violentei domestic si din perspectiva Conventiei de la Istanbul. Intervențiile participanților au susținut ipotezele prezentate de asociațiile membre ale Rețelei pentru prevenirea și combaretea violenței împotriva femeilor.

RemusCerneaDomnul Remus Cernea, workshop amb Norvegieideputat independent, inițiatorul unei propuneri de modificare legislativă în domeniu ce se află deja în discuția parlamentarilor și-a exprimat sprijinul față de propunerile pentru armonizarea legislativă cu prevederile Convenției de la Istanbul.

Discuțiile ce s-au desfășurat cu numai 3 zile înainte de momentul depunerii instrumentului de ratificare al Convenției la Strasbourg indică faptul că procesul de armonizare cu prevederile europene și modificările ce vor îmbunătăți situația victimelor violenței de gen în România se vor desfășura într-un ritm rapid, atît de necesar!