Joi 5 decembrie 2019 de la ora 09.00, în sala de festivități a Institutului Cervantes din București 

Ambasadele Spaniei, Franței și Statelor Unite în România, împreună cu Rețeaua de ONG-uri pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor Rețeaua VIF  au organizat seminarul „Violența de gen: aspecte, consecințe, răspunsuri”. 

               Seminarul a fost deschis de doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, domnul Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Spaniei în România și domnul Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite în România. La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului și ai Parlamentului, specialiști din instituții și organizații active în domeniile educație și servicii pentru victimele violenței împotriva femeilor. 

               În cadrul seminarului doamna Marie-France Hirigoyen, psihiatru specialist în violența de gen, a prezentat un material despre factorii de risc de angajare în relații abuzive mai ales în adolescență și tinerețe. Doamna Barbara Tardón, consilier al Secretarului de stat spaniol pentru egalitate de gen a vorbit despre sistemul de protecție a victimelor funcțional în Spania. Doamna Mihaela Săsărman, președinta Asociației Transcena, a prezentat cîteva elemente ale stării educației pentru prevenirea violenței de gen în România.  

                De asemenea, doamna Georgiana Lincan și doamna Diana Apostol de la ONG-urile Girls Up și, respectiv, e-Romnja au adus în fața publicului mărturii ale victimelor violențelor de gen.

Seminarul a fost moderat de dna Oana Băluță, profesor la Facultatea de jurnalism, Universitatea București. În final participanții au pus întrebări și au discutat despre problemele ridicate. Vorbitorii au apreciat noutatea informației, experiența emoțională intensă adusă de mărturiile victimelor și calitatea întregului eveniment.