Retele in parteneriat
Luni, 15 februarie, la București, ONG-urile din Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor (Rețeaua VIF), șeful de cabinet al deputatei Ana Birchall, domnul Cosmin Arsene și reprezentanta Agenție Naționale pentru Egalitate de șanse, doamna Monalisa Cîrstea, au avansat probabilitatea ca Parlamentul să ratifice curand Convenția de la Istanbul.
În deschiderea lucrarilor domnul Christopher Duggan, consilier al Ambasadei Canadei la București, a subliniat faptul că România a facut progrese impresionante în domeniu prin semnarea Convenției de la Istanbul si grabirea procesului de ratificare, arătând că violența nu trebuie tolerată și, deasemenea, ca prevenția ei a devenit azi, in Romania, posibilă.
O mare importanta a avut aceasta intalnire deoarece Reteaua VIF si-a marit numarul de membri, s-a consolidat si, deasemenea, s-a intalnit cu o alta posibila partenera din Bulgaria, Reteaua “Alianta pentru prevenirea violentei de gen”.
La lucrările conferinței au luat parte reprezentanții unor organizații neguvernamentale din Irlanda și Bulgaria, care au vorbit despre modalitățile specifice de abordare a fenomenului violenței de gen din țările lor. Doamna Gabi Muntean de la Centrul „Pavee Point Traveller and Roma Centre” lucrează de mai bine de cinci ani în Irlanda cu femei imigrante de etnie romă, victime ale violenței, ce întâmpină dificultăți în a accesa serviciile publice din această țară.
Din Bulgaria, doamna Genoveva Tisheva, președinta Fundației pentru Cercetare de Gen, le-a vorbit participanților despre bunele practici existente în țara sa, atât la nivel de legislație cât și în implementarea ei..
“Aceasta alianta cuprinde unsprezece membri si are in spate o experienta remarcabila in prevenirea si combaterea violentei domestice si, ceea ce este interesant despre aceasta idee de parteneriat este ca, pe anumite aspecte, Romania este mai avansata decat Bulgaria, dar din alt punct de vedere, Bulgaria este mai avansata decat Romania. Este un exemplu clar de conditie in care schimbul de experienta este extrem de justificat” a afirmat Mihaela Săsărman, presedinte al Asociației Transcena și coordonator al Rețelei VIF.
Spre deosebire de tara vecina Bulgaria, in Romania exista o agentie care se ocupa de egalitatea de sanse, in cadrul careia functioneaza un department pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice. Este vorba de Agenția pentru Egalitate de șanse între Femei și Bărbați (ANES), ceea ce, in Bulgaria, inca nu exista. Dealtfel, la vecinii nostri nu exista inca o institutie de stat care sa aibe drept sarcina exclusiva de a trata egalitatea de gen.
In privinta obtinerii ordinului de protectie, in schimb, Bulgaria este, in privinta procedurii, mult mai avansata decat noi. De unsprezece ani ei au deja posibilitatea de a obtine ordinul de protectie in regim de urgenta, emis la simpla solicitare a victimei. Acest lucru presupune ca victima nu este supusa intregului proces traumatizant de a umbla dupa probe, martori, stiut fiind faptul ca in multe situatii victima nici nu dispune de banii necesari. Spre deosebire de România, în Bulgaria există ordinul de protecție de urgență, care se judecă pe cale civilă în maxim 24 de ore, în Camera de Consiliu și care poate fi eliberat de instantă în baza simplei declarații a victimei. Ordinul de protecție, indiferent dacă se emite în regim de urgență sau în regim normal, are în Bulgaria un termen de valabilitate între 3 și 18 luni (spre deosebire de România, unde termenul este de maxim 6 luni)
Într-unul din studiiile Constanței Ghitulescu despre societatea românească din sec. 18 și 19 se relatează că un motiv pentru care mitropolitul acorda un divorț era dacă bărbatul fusese bătut bine de nevastă. Dacă femeia fusese bine bătută de bărbat și cerea divorț, mitropolitul nu i-l acorda, pe motiv că era firesc ca bărbatul să-și cafteasca nevasta. Iata ca România se pregateste să intre într-o nouă eră în ceea ce privește protecția femeilor victime ale violenței, prin ratificarea de către Senat, in scurt timp, a Convenției Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestic numita si Convenția de la Istanbul. „Firescul” urmeaza sa fie redefinit …