Asociaţia FRONT este o organizaţie înfiinţată în aprilie 2011 ce are ca scop promovarea şi susţinerea politicilor şi proiectelor care susţin egalitatea de şanse şi de gen, îmbunătăţirea statutului şi a imaginii femeilor din România, sensibilizarea opiniei publice cu privire la discriminarea femeilor.

front-logo-3Asociaţia FRONT este printre puţinele organizaţii nonguvernamentale din România asumat feministe, asociaţie care militează deschis pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, eliminarea discriminării de gen şi a stereotipurilor şi prejudecăţilor din educaţie, cultură, politică, societate, economie şi piaţa muncii. Legislaţia României a fost armonizată în perioada de pre-aderare pentru a garanta egalitatea în drepturi şi egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, însă nu a fost însoţită de o implementare în instituţii şi de o schimbare a mentalităţilor şi a practicilor. Uniunea Europeană, prin politicile sale, inclusiv la acordarea finanţărilor din Fondul Social European, pune un accent deosebit pe programele care au ca scop îmbunătăţirea statutului şi a imaginii femeilor din România.

FRONT este o asociaţie formată din tinere absolvente ale Masterului Politici, Gen şi Minorităţi din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. Lor li s-au alăturat activiste şi experte în drepturile omului şi drepturile minorităţii rome. Împreună formează o echipă entuziastă şi hotărâtă să realizeze cât mai multe proiecte şi acţiuni de conştientizare a opiniei publice asupra discriminării femeilor din România şi de a aduce în conştiinţa publică multe din problemele cu care femeile se confruntă, de la violenţă domestică, sărăcie, venituri mai mici în comparaţie cu bărbaţii, până probleme ca hărţuirea sexuală, prostituţie şi trafic de fiinţe umane.

Printre obiectivele Asociaţiei se numără:

– Desfăşurarea, dezvoltarea şi coordonarea de activităţi în domenii ce urmăresc promovarea drepturilor femeilor şi a conceptului de feminism.

– Educarea comunităţii şi a autorităţilor publice în ceea ce priveşte necesitatea promovării imaginii şi drepturilor femeilor din România.

– Organizarea de cursuri de pregătire, seminarii, conferinţe, dezbateri publice, şcoli de vară precum şi organizarea de marşuri, manifestaţii publice şi alte activităţi de sensibilizarea a opiniei publice.

– Acordarea de consultanţă şi consiliere persoanelor, organizaţiilor şi instituţiilor de respectarea şi promovarea drepturilor femeilor.

– Realizarea şi editarea de cărţi, publicaţii periodice, pliante, afişe, broşuri, bannere, pagini web, albume foto, programe informatice şi alte materiale informative.

– Stabilirea şi dezvoltarea de relaţii de parteneriat şi colaborare cu organizaţii interne şi internaţionale cu acelaşi profil.

 

Proiecte derulate:

– Constituirea şi gestionarea site-ului online http://www.feminism-romania.ro, care cuprinde diverse secţiuni: presă, activism, culturale, multimedia, publicaţii, studii şi cercetare, legislaţie şi politici, internaţional etc. Pagina cuprinde informaţii relevante despre situaţia femeilor din ţară sau de la nivel european şi internaţional. Cuprinde cercetări şi studii.

– Revista presei din perspectivă de gen: o monitorizare a presei publicată săptămânal pe site-ul http://www.feminism-romania.ro care cuprinde principalele ştiri apărute în mass media românească despre femeile din politică, domeniul social, sănătate, educaţie, cultural, internaţional, local, sport.

– Participarea, prin membrele sale, la tabăra feministă din Terreblanque, Franţa, şi la Marşul Mondial al Femeilor (Marche Mondiale des Femmes), desfăşurat pe 15 iulie 2011 în oraşul Toulouse la care au participat reprezentate ale organizaţiilor feministe din diverse ţări europene.

– Participarea la ONG-Fest organizat de  “Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile” în cadrul proiectului PROMETEUS – Promovarea economiei sociale în România prin cercetare, educaţie şi formare profesională la standarde europene (9-11 septembrie 2011). Proiectul FRONT s-a numit „Să aducem feminismul în stradă” şi a avut ca obiective informarea celor interesaţi cu privire la ce înseamnă un ONG feminist, în condiţiile în care opinia publică din România continuă să fie slab sau greşit informată despre ceea ce înseamnă feminismul şi, în special feminismul românesc; conştientizarea cu privire la amploarea şi gravitatea unor fenomene care afectează femeile din România: stereotipurile de gen, hărţuirea stradală, violenţa domestică.

– Organizarea SlutWalk – Marşul Panaramelor în Bucureşti, B-dul Unirii, la care au luat parte peste 200 de participante şi participanţi. Evenimentul a avut drept scop denunţarea hărţuirii stradale şi a violenţelor sexuale asupra fetelor şi femeilor şi criticarea fenomenului de învinovăţire a victimelor (victim blaming) pentru violenţele verbale, fizice şi/sau psihice pe care le suferă. (6 octombrie 2011).

– Organizarea unui protest în faţa Palatului Parlamentului cu ocazia Zilei Internaţionale de Eliminare a Violenţei asupra Femeilor (25 noiembrie). Protestul a fost organizat în colaborare cu Centrul Filia şi Agenţia Împreună. A fost susţinut de peste alte 20 de ONG-uri. Cu acest prilej s-a criticat ignorarea de către parlamentari a propunerilor de îmbunătăţire a legii violenţei în familie. Principalele revendicări au fost introducerea în lege a ordinului de protecţie a victimei şi a ordinului de restricţie pentru agresor, precum şi bugetarea corespunzătoare a adăposturilor. În urma protestului, proiectul legislativ de modificare a legii de prevenire şi combatere a violenţei în familie a fost repus pe agenda Parlamentului, iar în februarie 2012 a fost rediscutat şi adoptat. La data de 8 martie 2012 noua lege a fost promulgată de preşedintele României.

– Organizarea unei manifestaţii cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii în Piaţa Universităţii pentru a denunţa problemele actuale ale femeilor din România şi lipsa de reacţie a guvernanţilor. (8 martie 2012)

– Organizarea dezbaterii „Stereotipuri de gen în Manuale” în data de 11 aprilie 2012 în parteneriat cu Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD). Dezbaterea a fost generată de sesizarea adresată de către Alianţa Antidiscriminare a tuturor Tăticilor – T.A.T.A. Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu privire la speţa „MECTS discriminează taţii din România în abecedare”.

– Derularea proiectului „One Europe – Many realities: Gender roles in different social contexts and societies – Bulgarian, German, Roma, Romanian” în perioada 17.04.2012 – 25.04.2012 în oraşele Bucureşti şi Ruse (Bulgaria). Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană prin programul „Tineret în Acţiune” şi a constat din mai multe sesiuni cu tineri din România, Germania şi Bulgaria având ca temă rolurile de gen (feminin/masculin) şi diversitatea culturală.

– Dezbateri feministe la Festivalul Urban Femei pe Mătăsari (23-24 iunie 2012) organizate de Asociaţia FRONT împreună cu Avon, ARAS, Centrul Filia, Blogul Medusei, ECPI, SECS, Agenţia Împreuna, Romano Butiq. Sesiunile interactive au avut urmatoarele subiecte: „Femei sub asediu: despre tipurile de violenţă asupra femeilor”; „Prostituată vs Client; dezbatere despre prostituţie şi trafic de persoane”; „Consilierea obligatorie pentru criza de sarcina, în conflict cu drepturile femeilor”; „Şi noi suntem femei! Femeile rome invizibile”. „Mai e nevoie de feminism?”

– Plângere catre CNCD împotriva Ministerului Administraţiei şi Internelor în legătură cu segregarea pe sexe a locurilor scoase la concurs în cadrul procesului de admitere în instituţiile de învăţământ proprii şi prevederea unui număr de locuri considerabil mai mic pentru femei în raport cu numărul de locuri rezervate bărbaţilor. (iunie 2012) Asociaţia FRONT a solicitat Consiliului să constate săvârşirea faptei de discriminare pe criteriul sex şi să sancţioneze corespunzător Ministerul Administraţiei şi Internelor.

– Colaborare în proiectul FEMINA. Membre ale Asociaţiei FRONT au participat la emisiunea TV „Vânătoarea de Clişee”, difuzată săptămânal pe TVR2, începând cu luna iulie 2012. În cadrul emisiunii televizate, specialişti şi jurnalişti dezbat şi demontează stereotipuri precum „Femeile nu se pricep la tehnică”; „Pe femei le baţi din dragoste”; „Femeile sunt responsabile de creşterea copiilor”; „Femeia are grija casei, bărbatul aduce banii”. Proiectul FEMINA este derulat la nivel naţional şi are ca obiectiv principal consolidarea principiului egalităţii de şanse şi de gen, promovarea femeilor pe piaţa muncii, depăşirea stereotipurilor culturale.

– Colaborare în cadrul Conferinţelor Consiliului Naţional FEMINA, desfăşurate pe parcursul anului 2012 în 6 oraşe: Iaşi, Timişoara, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Bucureşti. Membre ale Asociaţiei FRONT au făcut parte din invitaţii permanenţi ai Conferinţelor şi au prezentat „Ghidul de Bune Practici privind respectarea egalitaţii de şanse pe piaţa muncii”. Acest Ghid este rezultatul unei cercetări naţionale asupra discriminării de gen pe piaţa muncii realizată în cadrul proiectului.

– Proiectul „European Feminist Summer Camp – Knowing eachother, working together” finanţat prin programul „Tineret în Acţiune”. Asociaţia FRONT a organizat o tabără feministă internaţionala, afiliată reţelei World March of Women. Au fost prezente peste 80 de participante din ţări precum Franţa, Spania, Elveţia, Portugalia, Brazilia, Turcia, Chile, Australia, Italia, Macedonia, Anglia, România. Tabăra a însemnat o experienţă feministă unică, cu ateliere, discuţii intense şi schimburi de experienţă pe subiecte precum solidaritate, discriminări multiple, economie, mediul înconjurător, violenţă, sănătate, sexualitate. (Moroieni, Jud Dâmboviţa, 06-16 august 2012).

– Proiectul „Sexul vs Barza”. Împreună cu Adriana Radu, asociaţia Front a depus la concursul Restart România un proiect pentru constituirea primei platforme online video de educaţie pentru tineri denumit „Sexul vs Barza”. După mai multe faze de votare şi jurizare, proiectul a fost declarat printre cei 3 câştigători ai concursului. www.sexulvsbarza.ro

– Scrisori deschise adresare Ministerului Afacerilor Interne în legătură cu anchetarea cazurilor de agresiune sexuală şi discriminare a femeilor din Poliţie. Flash-mob organizat în faţa Poliţiei Capitalei şi a sediului MAI cu mesajul „Opriţi abuzurile sexuale din Poliţie!” (ianuarie 2013).

 

Informaţii de contact

Asociaţia FRONT

Adresa: Str Orzari nr 67, et 1, ap 4, sector 2, Bucureşti

Reprezentant legal Ilona Voicu / Persoană de contact: Delia Panait, Tel. 0726 704 147

Email: front.feminist@gmail.com

Website: www.feminism-romania.ro

1 răspunde

Comentariile sunt închise.