După ce ne-am întâlnit cu Romulus Cioflec la Araci, ne vom întâlni cu artiștii plastici ai anilor 60-80 la București

În luna noiembrie, sunt propuse 3 piese originale în cadrul proiectului Patrimoniu – o scenă pentru tineri.

Mi-l imaginez pe scriitorLa început de noiembrie Muzeul Carpaților Răsăriteni din Sf. Gheorghe devine scenă de spectacol: Mi-l imaginez pe scriitor. Tineri adolescenți împreună cu specialiștii muzeului și artiștii din Asociația TRANSCENA au construit o nouă poveste, un nou spectacol. Vă așteptă să îl descoperiți pe scriitorul Romulus Cioflec. Cine a fost Romulus Cioflec? Ne veți putea spune voi după spectacole: 4 noiembrie, ora 16,00 la Casa Memorială Romulus Cioflec din Araci / 5 noiembrie, ora 13,00 la Colegiul  Național ”Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

afis_bucuresti_netLuni, 12 noiembrie, la ora 15.00, Muzeul de artă Vasile Grigore se animează într-un mod neobişnuit: este propus publicului un spectacol de teatru cu totul original: Cleştarul cupei picură amurg. Tineri interesaţi de frumos vor urmări cum artiştii dau viaţă creaţiilor artistice din anii 1960-1980 în mai multe săli ale muzeului. Se va înţelege astfel mai bine care erau frământările interioare ale artiştilor acelor timpuri, precum şi ce a rezultat din acestea.Spectacolul, coordonat de către regizoarea Mihaela Săsărman, porneşte de la obiectele de patrimoniu din muzeu, atât creaţii ale artistului Vasile Grigore, cât şi opere de artă din colecţia personală a pictorului, colecţie donată statului român. Este al treilea proiect de teatru muzeal realizat de către regizoare, în doar 2 luni. Scenariul şi regia spectacolului îî aparţin Mihaelei Săsărman. Din distribuţie fac parte Anamaria Pâslaru, Sorin Dinculescu, Alina Crăiţă şi Cristi Neacşu. Instalaţia este realizată de Simona Săsărman.

afis_bucuresti Dianei net3 spectacole… 3 personaje… 1 invitaţie este numele unei piese de teatru muzeal care se prezintă în afara unui muzeu: la Dianei Patru (pe strada Dianei nr. 4, Bucureşti), miercuri, 14 noiembrie, la ora 21.30. Acest spectacol este cu totul neobişnuit prin conţinut, dar şi prin geneză. Se vorbeşte într-o singură piesă de teatru despre 3 destine speciale, despre 3 personalităţi care nu s-au întâlnit niciodată datorită faptului că au trăit în perioade diferite dar și în localități diferite, dar care au în comun perseverenţa, dedicaţia,  dragostea pentru frumos şi faptul că activitatea lor este “obiect” de patrimoniu deţinut de muzee. Este vorba de Elena Mureşianu, Romulus Cioflec şi Vasile Grigore. Elena Mureşianu a fost o persoană puternică, întreprinzătoare, artistă, luptătoare pentru drepturile femeilor şi ale românilor în general, care a preluat conducerea uneia dintre cele mai importante publicaţii din Ardeal – Gazeta Transilvaniei. Romulus Cioflec a fost scriitor, jurnalist, activist pentru drepturile românilor, şi un pasionat călător prin alte culturi. Vasile Grigore este unul dintre cei mai importanţi pictori ai sfârşitului de secol XX, despre care se poate spune că, dintre contemporanii săi, a reuşit cel mai mult să influenţeze pe tinerii artişti, prin stilul său inconfundabil.