De anul acesta 8 mai va fi Ziua Nationala a Egalitatii de Sanse

Miercuri 6 mai a avut loc la Senatul României masa rotundă cu tema – EGALI, DAR DIFERITI organizata in contextul Zilei Naționale a Egalității de șanse, intrata de curind in calendarul sarbatorilor noastre tematice printr-un decret prezidential.Masa rotunda a fost organizata de Comisia pentru Drepturile omului, culte și minorități si a avut ca invitati parlamentari, reprezentanti ai societatii civile si ai institutiilor celor mai importante in domeniu: dna senatoare Biro Rozalia, Presedinta Comisia pentru Drepturile omului, culte și minorități din Senat, dna Ioana Liana Cazacu, Secretar de Stat, Departamentul pentru Egalitate de Sanse, dna deputata dr. Tamara Ciofu, vicepresedinta Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din Camera Deputatilor, dna senatoare Gabriela Cretu, dna deputata Ana Birchall. O participare extrem de importanta a constituit-o cea a presedintelor organizatiilor de femei a cinci partide parlamentare: dna Viorica Dăncilă Partidul Social Democrat, dna Lucia Varga, dna Cristina Trăilă, Partidul Naţional Liberal, dna Iuliana Anghel, Uniunea Naţională pentru Progresul României, dna Luciana Bivolaru, Partidul Conservator, dna Dorina Grunfeld, Partidul Liberal Reformator.

Dna Biro Rozalia, citind o afirmatie recenta a dnei Mihaela Miroiu, a afirmat faptul ca, in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati avem in prezent o lege considerata buna, dar lipsesc politicile si masurile reale care ar putea transforma prevederile acestei legi in realitate. In-egalitatea de sanse dintre femei si barbati domina inca viata sociala, politica a femeilor din Romania, piata muncii si educatia.

Dna Ana Birchall a vorbit in continuare despre propunerea de modificare a Legii 202 din 202 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati si despre contributia pe care aceste modificari ar urma sa le aduca la imbunatatirea situatiei femeilor.

In continuarea dna Secretar de Stat Ioana Liana Cazacu a preentat masurile concrete pe care Departamentul pentru Egalitatea de Sanse le-a intreprins in anul trecut de la infiintare, dintre care cel mai important este introducerea in COR a ocupatiei ëxpert egalitate de sanse”prevazut in lege si inexistent in toti acesti ani, publicarea a doua studii privind egalitatea de sanse si de gen si semnarea unui protocol cu Institutul National de Statistica. UN obiectiv al lui 2015 este ratificarea Conventiei de la Instanbul de catre Romania.

Dna dr Tamara Ciofu a vorbit despre limitarea accesului femeilor la functiile de conducere, reflectind in special asupra procentului rezdus al prezentei reprezentantelor electoratului feminin in Parlamentul Romaniei. Procentele de 13,4% femei in Camera Deputatilor si 8% in Senat vorbesc de la sine.

Dna senatoare Gabriela Cretu a subliniat nevoia de persisitanta si mobilizare. Eforturile pentru promovarea egalitatii de sanse si de gen ce au debutat la inceputul anilor 90 trebuie intensificate intrucit oricind putem sa fim confruntate cu pasi importanti inapoi, asa cum a fost desfiintarea cu citiva ani in urma a Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre femei şi bărbaţi (ANES).

„A fost o intilnire care a transmis un mesaj important: femeile din partidele politice sunt alaturi asa cum ar trebui si cum este necesar in eforturile de a afirma egalitatea noastra cu barbatii – o tema de depaseste barierele de partid – si aceasta ne poate da optimism, atit de important in luga batalie ce inca se afla in fata noastra”, a spuns Mihaela Sasarman, presedinta Asociatiei Transcena, care a participat la eveniment.

Asteptam cu nerabdare reflectarea in actiuni a intentiilor exprimate si mobilizarea tuturor participantelor si participantilor in rezolvarea unor probleme dificile cum ar fi egalitatea pe piata muncii, protectia femeilor victime ale violentei de gen, modificarea normelor traditionale patriarhale ce inca domina educatia formala.