Comunicat de presă – Eveniment Palatul Parlamentului
La doi ani de la aplicarea lui, ordinul de protecție nu își atinge scopul
Marți, de la ora 9.00 la ora 13.00, la intrarea Senatului din Parlamentul României va avea loc evenimentul Ordinul de protecție – 2 ani de existență. Evenimentul face parte din seria de acțiuni derulate de anul trecut în cadrul proiectului Ordinul de protecție – campanie de advocacy și asistență juridică. Mesajul pe care organizatorii evenimentului vor să îl transmită este acela că societatea civilă este alături de femeile victime ale violenței în familie și că un parteneriat solid cu reprezenanții lor din Parlament înseamnă nu numai susținerea unei cauze, ci și legi mai bune pentru oameni. Votată în 2012, Legea 25 care introduce ordinul de protecție pentru victimele violenței în familie a adus o serie de lucruri bune, însă, spun organizatorii evenimentului, mai sunt multe lucruri de făcut. Și până la noi propuneri legislative, este nevoie de sprijinul tuturor pentru a observa ce nu funcționează în legea aprobată și a o îmbunătăți.
În 2013, pentru prima dată în România, o rețea formată din câteva organizații non-guvernamentale au monitorizat modul în care s-a implementat Legea 25 din 2012, referitoare la ordinul de protecție a victimelor violenței în familie și eficiența acestuia în creșterea siguranței lor. Mii de date referitoare la ordine de protecție emise, mii de dosare aflate la judecătoriile din țară, alte mii de cereri înregistrate la Poliție, numărul unic de urgență 112, sau la Institutul de Medicină Legală au fost citite, sortate, comparate. Concluzia studiului pe care inițiatorii proiectului l-au realizat este că, deși ordinul de protecție a fost conceput ca o alternativă la intrarea de urgență a victimelor violenței în familie în adăposturi, acesta nu își atinge deocamdată scopul. Numărul de respingeri a cererilor de instituire a unui ordin de protecție este prea mare, timpul scurs de la cererea acestuia și până la aplicarea lui este prea lung față de pericolul la care se expune victima. Uneori este chiar răgazul dat agresorului pentru a trece de la violență la crimă. Din păcate, cifrele relevate de studiu demonstrează acest lucru. În cadrul evenimentului de marti, 4 martie, reprezentanții organizațiilor partenere le vor vorbi parlamentarilor despre rezultatele studiului, despre acțiunile proiectului și le vor înmâna acestora declarația de susținere a cauzei ordinului de protecție.
Proiectul Ordinul de protecție – campanie de advocacy și asistență juridică este implementat de Asociația Transcena în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociația femeilor împotriva violenței Artemis, Asociația Front, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului GRADO, Institutul Est-European pentru sănătatea reproducerii, Asociația Anais, Asociația Centrul de Dezvoltare Curiculară și Studii de Gen Filia, Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Fundația Sensiblu, Asociația E Romnja și este finanțat de Open Society Foundation.