14 octombrie 2017 – Al treilea an impreuna pentru siguranta femeilor
În România o victimă a violenței domestice care este bătută de agresor are nevoie de resurse financiare, resurse de timp și resurse umane pe care statul i le pune la dispoziție pe hîrtie dar sunt extrem de greu de accesat. Consecința: numărul mare de omoruri care au loc în familie în fiecare an, între 19 % și 25% din totalul omorurilor din țară (cifre pentru ultimii trei ani).
Sîmbătă 14 martie la București mai multe sute de oameni am fost la marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”, o inițiativă a Rețelei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. Pentru al treilea an la rînd ne întîlnim într-o zi de toamnă din an care are cele mai multe șanse să fie senină. Și anul acesta numărul participanților a crescut față de anul anterior. Vrem ca prezența tot mai mare la marș să transmită victimelor mesajul că nu sunt singure și instituțiilor mesajul că tot mai mulți membri ai societății civile doresc schimbarea legislației și a procedurilor pentru ca femeile să fie în siguranță în relațiile lor, în familiile lor și în casele lor.
Participarea și sprijinul față de femeile victime au fost mai largi anul acesta. Au fost împreună cu noi și în acest an Doamna Päivi Pohjanheimo (Ambasadoarea Finlandei), și Doamna Anneli Lindahl Kenny (Ambasadoarea Suediei). Ni s-au alăturat și Excelența Sa Dl. Ramiro Fernández-Bachiller, Ambasador al Regatului Spaniei în România şi în Republica Moldova și Domnul Paul Brummel, Ambasadorul Marii Britanii la București. Prezența lor ne încurajează pentru că țările lor reprezintă exemple de soluții de succes în lupta pentru reducerea pînă la dispariție a fenomenului violenței împotriva femeilor și violenței domestice.
Marșul din acest an se desfășoară într-un moment extrem de important pentru întreaga comunitate interesată de siguranța femeilor: așteptăm finalizarea de către ministerele muncii, justiției și afacerilor interne a propunerii de modificare legislativă pentru introducerea unui ordin de protecție/interdicție emis imediat la constatarea faptei și a altor măsuri pentru protecția victimelor. Discuțiile nu sunt finalizate. Urmează intrarea acestei propuneri în Parlament.
Am văzut în acest octombrie că suntem numeroși și că victimele nu sunt singure. Înțelegem că fiecare opinie, fiecare voce și fiecare share sau like înseamnă un vot democratic în plus pentru siguranța femeilor, înseamnă voința exprimată a tot mai mulți cetățeni pentru ca statul să își asume partea sa de responsabilitate.