In mai 2002, a fost initiat primul program al Fundatiei Sensiblu – programul CASA BLU, avand ca scop sustinerea femeilor si copiilor victime ale violentei domestice pentru construirea unei vieti armonioase din punct de vedere social, psihologic si fizic.

sensiblu-logo-2Programul CASA BLU raspunde intr-o maniera exhaustiva nevoilor cu care se confrunta femeile si copiii victime ale violentei domestice. Astfel, sunt avute in vedere atat problemele de natura sociala care sunt asociate cu fenomenul violentei domestice, cat si aspectele psihologice si juridice. Programul CASA BLU raspunde nevoilor femeilor si copiilor victime ale violentei domestice prin serviciile de consiliere sociala, psihologica si juridica, reprezentarea in instanta, decontarea certificatelor medico-legale, gazduire in adapostul temporar si, cel mai important, asigurandu-le starea de confort emotional necesar unui nou inceput.

In cadrul programului CASA BLU functioneaza un centru de consiliere, cu adresa publica, la serviciile caruia apeleaza femeile si copiii atat direct cat si prin intermediul altor organizatii non-guvernamentale cu programe similare, si un adapost, cu adresa confidentiala, in care femeile si copiii se simt in siguranta si pot fi gazduiti intre 1 si 6 luni.

In centrul de consiliere, specialistii Fundatiei Sensiblu – asistenti sociali, psihologi, avocati – ofera suport imediat, pentru depasirea situatiei de criza, si pe termen lung sprijina persoanele asistate sa capete si sa dezvolte abilitati necesare unei vieti noi, ferite de violenta.

Adapostul functioneaza intr-un spatiu cu adresa confidentiala, pentru a oferi o protectie mai mare persoanelor asistate. In cadrul adapostului, este incurajata autogospodarirea, imbunatatirea relatiei cu proprii copii, autonomizarea femeii si recapatarea demnitatii. Se ofera un spatiu securizant, ferit de violenta, in care femeia si copiii isi pot recapata echilibrul si increderea in sine si in viitor. Femeia, impreuna cu copiii ei poate beneficia de adapost minim o luna, maxim sase luni, in functie de specificul fiecarui caz. In toata aceasta perioada, persoana asistata colaboreaza cu specialistii implicati in programul CASA BLU pentru a gasi cele mai bune solutii la problemele cu care se confrunta si pentru a atenua efectele abuzului. La finalul sederii in adapost, persoana asistata trebuie sa fie apta sa duca o viata independenta de agresor, sa dobandeasca noi abilitati de a face fata unor situatii cu potential violent si sa depaseasca statutul de victima, devenind un supravietuitor.

Campanii de informare si sensibilizare pe tema violentei domestice

• “Marsul mireselor”, 2008

• Campania V-Days – 16 Zile de Activism impotriva violentei asupra femeii – editii:

– 2004 – “Panglici albe”, “Sa oprim violenta asupra femeii”

– 2005 – “Martorele tacute”

– 2006 – “Cand tu iti pierzi controlul, cineva isi poate pierde viata”

– 2007 – “Prin indiferenta, incurajam violenta domestica”

– 2008 – “Acasa nu esti la inchisoare. Pleaca pana nu e prea tarziu!”

– 2009 – „Nu e poveste”

– 2010 – „Violenta in familie deformeaza realitatea”

– 2011 – 2012 – Conscurs de eseuri, desene, arta fotografica si film scurt pe tema violentei in familie pentru scoli generale si licee, in parteneriat cu GAD – Peace Corps si Fundatia IREX/Programul Biblionet

WEB SITE